Een wereld gevormd door 3D-printing

Een wereld gevormd door 3D-printing

De nieuwe basis voor credit risk management

Wat internet heeft gedaan voor onze manier van communiceren en de beschikbaarheid van informatie zal 3D-printing gaan doen voor fabricage en productie. De introductie van deze nieuwe printtechnologie zal leiden tot een verhoogd kredietrisico in diverse marktsegmenten. Voor credit managers liggen spannende en uitdagende tijden in het verschiet.

In het verleden heb ik al eens een aantal voorspellingen gedaan. Zoals het faillissement c.q. verdwijnen van een aantal grote multinationals die actief waren in de traditionele camera-industrie, zodra de digitale camera’s op de markt kwamen. Maar ook het faillissement van de video/DVD-verhuur winkels bij de opkomst van films via internet en de introductie van smart tv’s die films aanbieden op elk gewenst moment direct in de huiskamer. Dit was eigenlijk niet zo moeilijk te voorspellen omdat het ging om slechts een handvol marktsegmenten en de consequenties van de veranderingen vrij duidelijk waren.

Nu heb ik nog eens in mijn kristallen bol gekeken en voorspel dit keer een wereld van toegenomen kredietrisico voor credit managers in de komende decennia! Grote veranderingen gaan optreden waardoor er veel faillissementen komen in vele industrieën. Er komt dus een verschuiving in de manier van het beheren van onze kredietrisico’s, althans als wij ons werk goed doen. Waarom? Door de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printing. 3D-printing bestaat al sinds eind 1980 maar is pas nu echt belangrijk aan het worden. Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat het een ingebouwde ondersteuning voor 3D-printers als onderdeel van Windows 8.1 gaat aanbieden.

Wat komt er op ons af?

Ik geef u een paar voorbeelden van wat ik onlangs heb geleerd. Dit zijn werkelijke voorbeelden van wat mogelijk is of snel mogelijk gaat worden (tenzij anders vermeld):

 • De NASA wil reserveonderdelen en pizza’s printen in de ruimte.
 • Print thuis uw eigen speelgoed en sieraden.
 • De menselijke huid zal in vijf jaar tijd kunnen worden geprint, bijvoorbeeld voor de behandeling van mensen die littekens hebben opgelopen veroorzaakt door brandwonden. Ook nieuwe botten, schedels, bloedvaten en bionische oren uiteraard in stereo met een bredere hoorfrequentie dan een normaal menselijk oor of zelfs stamcellen en organen behoren op een dag tot de mogelijkheden van 3D-printing.
 • Het printen van uw eigen medicijnen conform persoonlijk recept op elke plaats ter wereld.
 • Na het maken van een 3D-scan kunt u een 3D-print standbeeld van uw vrouw maken zodat u een levensechte replica in uw kantoor kunt zetten en er de hele dag naar kunt kijken (beter dan een foto op je bureau denk ik). Of misschien heeft u liever uw eigen standbeeld van Michelangelo’s David in uw tuin of uw eigen T-Rex voor uw zoon.
 • In Amsterdam wordt een huis gebouwd met behulp van een 8 meter hoge 3D-printer.
 • De Universiteit van Illinois heeft onlangs een batterij kleiner dan een zandkorrel geprint met dezelfde capaciteit als een batterij die nu wordt gebruikt in mobiele telefoons.
 • In de auto-industrie verwacht ik het printen van onderdelen in garages (of thuis als je handig bent)  op het moment dat een onderdeel vervangen moet worden. Er zijn dus geen voorraden meer nodig.
 • Het printen van uw eigen klassieke auto in onderdelen van een betere kwaliteit dan het origineel: mijn droom: een Ferrari 250 GTO SWB uit 1964 en deze hierna zelf in elkaar zetten.
 • Een 3D-printer die een replica van zichzelf kan printen.
 • Het printen van uw eigen perfect passende schoenen thuis (Nike en Adidas printen nu al 3D-schoenen voor atleten) die een uniek ontwerp krijgen om jezelf te onderscheiden van de menigte of de mogelijkheid om je eigen kleding te printen in een kleur en ontwerp naar keuze.
 • Voor meer complexe 3D-printing (speciale materialen/formaten) zullen de duurdere 3D-printers op grote schaal beschikbaar komen, waarbij je het object vanaf een USB-stick kunt uploaden en printen.

Wat betekent dit voor marktsectoren en voor credit managers?

 • Transport en verpakkingsindustrie: als mensen thuis objecten beginnen te printen, is er geen verpakking of transport meer nodig, maar wel de levering aan huis van plastics of andere materialen, al dan niet in cartridges. Voor credit managers of cash managers betekent dit dat veel meer betalingen van particulieren kunnen worden verwacht rechtstreeks aan degene die de licentie heeft verkocht, waardoor de noodzaak om producten te verkopen via de bestaande distributeurs veel minder zal worden.
 • Afvalindustrie: er zal veel minder afval en minder recycling nodig zijn van het afval. Als je eigen oude onderdelen kunt recyclen (bijvoorbeeld na het smelten), kunnen deze worden hergebruikt in een 3D-printer om zo weer een nieuw onderdeel te maken. Een dergelijk type plastic is onlangs uitgevonden door een man van 83 jaar.
 • Detailhandel en distributie: de producten die zijn geprint op locatie van de klant zullen niet meer leiden tot een aankoop via de gebruikelijke detailhandel. De fabrikanten van een ontwerp (of Amazon die nu al actief is op dit gebied) gaan een licentie rechtstreeks verkopen aan de consument om op deze manier hun winstmarges te verhogen. Dit zou dan weer kunnen leiden tot een perfecte gelijkheid in prijzen wereldwijd (zonder invoerrechten, althans op langere termijn…) De detailhandel zal veel kleiner worden of zelfs helemaal gaan verdwijnen voor bepaalde goederen.
 • Magazijnen en voorraden: sommige zullen overbodig worden voor producten die kunnen worden geprint.
 • Marketing en reclame: fabrikanten moeten zich meer richten op de consument in plaats van op reclamecampagnes via de detailhandel.
 • De producerende industrie van bijvoorbeeld speelgoed, schoenen of kleding in China of andere lagelonenlanden zullen worden geconfronteerd met een massaal verlies van arbeidsplaatsen als gevolg van 3D-printen.
 • Designers: zij zullen de nieuwe helden zijn, dus wie gaat in Nederland de eerste Youprint3D.nl ontwikkelen als internetsite voor het printen van 3D-objecten? Je zou hier volgens mij heel rijk van kunnen worden. Fabrikanten en (hopelijk Nederlandse) designers kunnen hier hun ontwerp en producten opzetten en een klein percentage afdragen aan de eigenaar van de website als er een betaling en download voor een 3D-print file (conform de nieuwe Windows 8.1 standaard) heeft plaatsgevonden.

Sciencefiction?

Wellicht zult u denken dat dit allemaal in de verre toekomst gaat gebeuren en dat de bovenstaande voorspellingen slechts sciencefiction zijn, gebaseerd op het Replicator- apparaat uit Star Trek. Onlangs was ik op luchthaven Schiphol in een winkel die een 3D-printer voor consumenten voor 1.499 euro verkocht voor het printen van hard plastic voorwerpen. Later las ik dat het 3D-printen van andere materialen zoals rubber, metaal, klei, hout, glas, vlees of keramiek ook tot de mogelijkheden gaat behoren.

3D-printers zijn in de VS nu al voor de detailhandelsprijs vanaf 500 USD te koop. Ik denk dat deze nieuwe technologische ontwikkeling de wereld drastisch gaat veranderen op vele en verschillende manieren. Het kan leiden tot een schoner milieu omdat er minder brandstof nodig is om goederen van de ene naar de andere plaats te vervoeren en er minder afval wordt geproduceerd. Producten kunnen goedkoper worden aangeboden. Ketens tussen de producent en de consument zullen compleet verdwijnen. Het zal gemakkelijker voor nieuwe bedrijven of individuen worden om nieuwe producten te verkopen.

Alleen het maken van een 3D-ontwerp is vereist en de verkoop van de bijbehorende licentie aan de eindgebruiker. In het begin zullen zich copyright/piracyproblemen voordoen zodat (nieuwe) wetgeving vereist is. Het zal de concurrentie in bepaalde markten doen versnellen en verhevigen, waardoor bestaande bedrijven zich moeten aanpassen om te overleven indien dit nog mogelijk is.

Tot besluit

Ik hoop dat deze ontwikkelingen heel snel gaan. Het zal het werken in de creditmanagementwereld erg spannend en uitdagend gaa
n maken. Er zullen aanpassingen nodig zijn om de nieuwe risico’s op een andere manier te bewaken. Ook zal het voor sommige bedrijven lastig zijn om met de grotere incassoaantallen met particulieren om te gaan. Ik kan niet wachten tot het zo ver is.

Dit artikel is een vrije vertaling van het oorspronkelijke artikel: ‘A world shaped by 3D printing, the future blueprint for credit risk management’. Het is gepubliceerd in het tijdschrift Business Credit van de National Association of Credit Management, USA, uitgave juli/aug 2013 en is met toestemming van de uitgever vertaald in het Nederlands om publicatie in het magazine De Credit Manager mogelijk te maken. 

De auteur, Arnold Geelhoed, is werkzaam als Credit Director, O2C – Credit Control – EMEA bij Elsevier BV en zal over dit onderwerp een presentatie verzorgen tijdens het Jaarcongres Credit Management 2014 op donderdag 20 maart in Hotel Houten.

Bron: De Credit Manager

Reacties